Wat komt er bij kijken

Verzorgen en opbaren

Na het overlijden kan en mag het lichaam worden verzorgd. De laatste verzorging is een bijzonder moment waarbij het lichaam van een dierbare met aandacht wordt verzorgd en gekleed.

In overleg met de nabestaande(n) kijken we wat past en wat goed voelt. Misschien is er behoefte om het zelf of samen te doen of wellicht met iets meer ondersteuning van de verzorgers waarmee ik samenwerk. Deze verzorgers zijn opgeleid in postmortale zorg om piëteitsvol overledenen te kunnen verzorgen. Vanzelfsprekend kunnen wij ook de volledige verzorging doen. Het is belangrijk om te weten welke wensen er zijn en deze keuze kan op het laatste moment worden gewijzigd. Het is aan de nabestaande(n) om te bepalen wie de laatste verzorging doet, ook als de overledene in een ziekenhuis of zorginstelling is overleden. De wijze waarop iemand wil worden opgebaard is heel persoonlijk. Er zijn verschillende keuzes, in een kist, op een bed of opbaarplank. Thuis, bij een uitvaartlocatie of kerk.

Lees meer

Voor een aantal mensen is het een fijne gedachte dat hun dierbare overledene thuis wordt opgebaard. Dit biedt de mogelijkheid om op elk gewenst moment bij hem/haar te zijn. Bovendien blijft de overledene in de eigen vertrouwde omgeving. Als de overledene thuis wordt opgebaard, help ik om dat te organiseren. Daarbij houd ik rekening met de wensen van de nabestaande(n) en van de overledene. Het is ook mogelijk om de overledene op te baren bij een uitvaartlocatie die hiervoor zijn ingericht. In de meeste uitvaartcentra is rouwbezoek of familiebezoek alleen op afspraak mogelijk. Sommige uitvaartlocaties hebben een 24 uurs kamer met de mogelijkheid om te bezoeken bij behoefte, 24 uur per dag.

Ook is er de keuze om de overledene niet meer te zien, al dan niet overeenkomstig met de wens van de overledene. De kist wordt dan direct gesloten. Hoewel belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aanraken, heeft niet iedereen die behoefte. Vaak is het een weloverwogen keuze. In dat geval kan iemand verblijven in een mortuarium, uitvaartlocatie of thuis in een gesloten kist.

(Natuur) begraven, cremeren en resomeren

Natuurbegraven – duurzame uitvaart
Een plek, van jou, voor altijd.
Bij natuur begraven gaat het graf op in de natuur. Een mooie manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Hierbij gaat respect voor de overledene hand in hand met respect voor natuur en milieu.
Ook wel groene of duurzame uitvaart genoemd. Dit betekent dat het milieu zo min mogelijk belast word en past binnen de bestaande bosbeheer. De kleding van de overledene en het omhulsel zoals een kist of wade zijn van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. De graven worden nooit geruimd en er is echt sprake van eeuwigdurende grafrust. Niet op alle natuurbegraafplaatsen zijn gedenktekens mogelijk, soms krijgen nabestaande coördinaten, waar het lichaam is begraven. Nabestaanden hebben geen zorg voor het graf of grafmonument en worden daarmee niet belast met kosten en onderhoud. Het tarief voor natuur begraven is vaak lager dan voor een regulier graf. Natuurbegraafplaatsen zijn op meerdere locaties in Nederland, vrij toegankelijk en open voor wandelaars.

www.natuurbegravennederland.nl

 

 

Lees verder over begraven, cremeren en resomeren

Begraven
Een begrafenis waarbij een overledene aan de aarde wordt toevertrouwd heeft een aantal mogelijkheden om voor te kiezen.
Een graf kan voor één of meerdere personen zijn. Ook is er de keuze tussen een algemeen graf of een eigen particulier graf. Als u kiest voor een particulier of een algemeen graf heeft grote invloed op wat u te zeggen heeft over het graf, ook qua kosten zit er een groot verschil in. Dit verschilt per begraafplaats.
Een algemeen graf is een graf waarvan de houder van de begraafplaats beslist wie erin begraven worden, dit kunnen verschillende personen zijn (geen bloedverwanten of familie/relationele band hebben)
Een particulier graf is een graf waarop een uitsluitend recht is gevestigd, waarbij de rechthebbende bepaalt wie daarin wordt begraven, bloedverwanten of personen die een familie/relatationele band hebben, de rechthebbende is bijvoorbeeld een van de nabestaanden of de opdrachtgever van de uitvaart. De kosten van een eigen particulier graf zijn hoger dan een algemeen graf. Voor beide opties geldt geen “eeuwigdurende” grafrust. Bij een natuurgraf is dit wel van toepassing. Afhankelijk van de eigenaar van de begraafplaats zijn de verschillende termijnen ook verschillend. Heeft u hier vragen over een speciefieke begraafplaats? Stel ze gerust.

Cremeren
Bij een crematie wordt de overledene verbrand door vuur in een crematieoven. Het lichaam vergaat door de extreme hitte, ongeveer 1100 graden – tot as. Op elke uitvaartkist of wade met opbaarplank wordt een vuurvast crematiesteentje gelegd met een uniek nummer. Deze gaat met de overledene me de oven in voor identificatie. Dit unieke nummer is na de verbranding niet vergaan en blijft bij de stoffelijke resten. Wanneer nabestaanden de as komen afhalen, zit dit unieke nummer bij het as.
Op dit moment wordt 74% van de mensen gecremeerd.

Resomeren
Resomeren wordt ook wel watercrematie of zachte crematie genoemd en is een duurzaam alternatief voor cremeren en begraven.  Resomeren heeft veel overeenkomsten met vuurcrematie, alleen wordt het lichaam niet in de oven geplaatst maar in een resomator, een tank die gevuld met water en kaliumhydroxide, een vloeistof die het lichaam onder hoge druk laat oplossen. Dit proces duurt ongeveer vier uur waarna alleen de botresten overblijven.  Medio 2023- 24 zal resomeren wettelijk mogelijk zijn als de lijkbezorgingswet is aangepast. Meer lezen over resomeren

Getraind door Resomation

Kisten en waden

Kisten en waden

Om een uitvaart te verzorgen is een uitvaartkist, mand, wade en/of opbaarplank nodig. De overledene heeft voor de wet een officieel “omhulsel” nodig voor begraven, cremeren of (straks als de uitvaartwet is aangepast) voor resomeren. Deze zijn er in allerlei kleuren en gemaakt van verschillende materialen. Als geen ander ben ik bewust dat er veel keuzes moeten worden gemaakt bij een afscheid of uitvaart. Soms is het moeilijk de juiste keuze te maken. Niet alleen prijs, levensovertuiging, smaak en gevoel kunnen meespelen maar ook de bewuste keuze voor milieuvriendelijke producten. Van Buuren Uitvaart biedt een groot aantal mogelijkheden bij verschillende leveranciers waarmee ik fijn samenwerk. Een zelfgemaakte kist of wade kan en mag natuurlijk ook. Graag geef ik vrijblijvend advies passend bij de wensen en/of budget.

 

Lees verder over duurzame uitvaartkisten, waden en opbaarplanken

 

Uitvaartkisten (www.unigra.nl) zijn er in massief hout, ecoboard, stof of karton. Uitvaartmanden (www.akidia.nl) zijn er in riet, bamboe, rotan of wilgentenen. Duurzame uitvaartkisten worden gemaakt van FSC – hout uit bossen waar herplanting is verplicht in de Nederlandse bossen, de kisten van Hollands Houtzijn hier een voorbeeld van. Deze zijn ongelakt en alle materialen zijn biologisch afbreekbaar zodat deze opgaan in de natuur.

Een ‘levende uitvaartkist van De Loop Living Cocoon (www.loop-of-life.com). Dit is een nieuwe innovatie van Bob Hendrikx van Loop of Life samen met de TU Delft. Deze uitvaartkist is gemaakt van mycelium: het wortelnetwerk van paddenstoelen. Het lichaam voedt de aarde en wordt op de meest natuurlijke manier aan de aarde teruggegeven.

Een wade of opbaarplank is een duurzaam alternatief  Wikkelgoed . Zij denken en ontwikkelen me vanaf dag één in het proces van het resomeren en de producten die daarvoor nodig zijn.

Personaliseren van een uitvaartkist is mogelijk en een trend aan het worden. Door deze te voorzien van een folie met een mooie afbeelding, een eigen foto (www.studiohemeltjelief.nl) of de kist van onbewerkt hout te beschilderen.

 

 

Uitvaartlocaties

Uitvaart- en bijzondere locaties

Voor de plek om afscheid nemen van een dierbare wordt vaak gekozen voor een uitvaartcentrum of aula van een crematorium of een begraafplaats in de buurt omdat dit vertrouwd is of bekend.
Er zijn hiervoor geen wettelijke verplichtingen en dus is de keuze hierin vrij. Daarom kijk ik graag samen aan de hand van bijvoorbeeld wensen, het aantal belangstellenden, welke locatie geschikt is en goed voelt. Het kan dan de keuze zijn om voor een locatie te kiezen waar meer mensen aanwezig mogen dan in de locatie die eerst in gedachte was. Of misschien juist te kiezen voor een intiem samenzijn, met een aantal genodigden in een huislijke setting.
Afscheid nemen op een plek waar het goed voelt en past bij de wensen is heel belangrijk. Van Buuren Uitvaart heeft een brede ervaringen met begraven, cremeren op de onderstaande locaties en elders in de regio en in het land.

 

Lees verder over begraafplaatsen, crematoria en resomeren

 

Externe uitvaartlocaties

Deze hebben meer ruimte en tijd voor een persoonlijk afscheid. Er is veel keuze in locaties die mogelijk passen bij de wensen van de overledene. Het invullen van die persoonlijke wensen tijdens een uitvaart betekent soms ook het doorbreken van traditionele patronen. Herinneringen staan centraal, wat past bij de persoonlijkheid van de overledene?
Een moment waarin wordt teruggekeken op het leven en past bij wie diegene was. Een externe uitvaartlocatie kan hier zeker aan bijdragen. Een mooie plek aan het strand, op een landgoed, bij de favoriete horeca gelegenheid of juist in de eigen tuin.

Voor of na de uitvaart is er vaak behoefte om samen te zijn met familie en vrienden. Elkaar ontmoeten en samenzijn in een mooie omgeving, waar iedereen zich prettig voelt. Minder tijdgebonden en ongedwongen dan in de aula of koffiekamer van een uitvaartcentrum. Graag verzorg en begeleid ik een passend afscheid en zoek ik de locatie die aan de wensen van de overledene en/of nabestaanden voldoet.

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 45 recensies
js_loader