De uitvaart

Uitvaart dierbare

Uitvaart dierbare

Als een dierbare is overleden komt er veel op u af. Voordat alles geregeld moet gaan worden, raad ik aan om even de tijd te nemen.
De tijd die nodig is om in alle rust afscheid te nemen, om bij uw dierbare te zijn, alleen of juist samen met elkaar. Even stil staan en even stil zijn.

Een passend afscheid voelt voor iedereen anders, ik luister graag naar welke wensen de overledene had en wat er belangrijk is voor de nabestaanden. We bespreken hoe de uitvaart vormgegeven gaat worden. Er worden keuzes gemaakt in een relatief korte en intensieve periode. Maar niets hoeft in één keer. Tijdens de begeleiding houd ik oog voor de grote lijnen, de kleine details en belangrijke zaken eromheen en luister ik tussen de regels door.
Of er nu voor een duurzame uitvaart, bijzondere uitvaart of een eenvoudige uitvaart gekozen wordt, het leven van de overledene is het uitgangspunt waarbij de kleinste details het grootste verschil maken. Ik ontzorg en denk mee, maar laat u de keuze en is er ruimte om praktische en emotionele vragen te bespreken, zodat eventuele zorgen weggenomen kunnen worden.

Het is belangrijk dat de nabestaanden terugkijken op een respectvolle uitvaart en dit een dankbare herinnering wordt.

De eigen uitvaart

Eigen uitvaart

Ieder mens geeft zijn of haar eigen invulling aan het leven. Dat maakt ieder mens uniek.

Misschien zijn er gedachtes over hoe u het afscheid en alles daaromheen moet verlopen.  Het afscheid is net zo persoonlijk als het leven, zoals u was.
De uitvaart kan dan tot uiting komen met persoonlijke elementen en met eigen inbreng . Hoe mogen mensen u herinneren?
Het kan zijn dat het overlijden zich snel aandient en dat er zaken geregeld dienen te worden. Of dat u uw uitvaart wil bespreken en vastleggen voor een later moment. Het is een geruststellende gedachte dat het afscheid verloopt zoals u dit gewild zou hebben.
Misschien wilt u de nabestaande(n) er niet mee belasten en zelf de regie houden. Voelt u de behoefte om uw afscheid te bespreken omdat dit rust geeft.

Graag luister ik naar wat belangrijk is, bespreken we dit en leggen we zaken vast. Wilt u liever zelf zaken vastleggen die aandacht vragen voor het afscheid? Dat kan.
Hiervoor heb ik een gratis wilsbeschiking op mijn website staat, deze is te downloaden of uitprinten en bij belangrijke papieren bewaren.

Er mag altijd geheel vrijblijvend en kosteloos contact met Van Buuren Uitvaart worden opgenomen voor vragen of voor het toesturen per post van Aandacht voor Afscheid. 

Ik ben er voor u.

Dementie en uitvaart

Dementie en uitvaart

Iedere persoon met een vorm van dementie heeft eigen behoefte en een eigen benadering nodig. Hoe vertel je het verdrietige nieuws wanneer een naaste met dementie een groot verlies te verwerken krijgt omdat zijn of haar partner, een kind of een andere dierbare overlijdt ? Zijn het bij het afscheid en de uitvaart in de beleving dingen anders ? Een persoon met dementie kan niet alle momenten bewust meer registreren, beleven en onthouden. Afhankelijk van het stadium van de dementie en de behoefte kijken we naar welke momenten, situaties en prikkels aansluiten bij wat de persoon aankan.

Het intuïtieve gevoel o.a.: blijheid, vreugde, boosheid en verdriet blijft bestaan. De persoon met dementie kan het gevoel niet altijd uiten of koppelen aan de gebeurtenis of situatie maar wel voelen. Soms is er geen fysieke herkenning meer maar bij de aanwezigheid van de persoon en het horen van de stem zich wel of niet op zijn of haar gemak voelen.

Maar hoe is dit nu bij overlijden, als er dan geen besef meer is? Het gemis is voelbaar maar het koppelen van dat gevoel aan de gebeurtenis lukt niet meer.Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat een persoon met dementie op dit moment aan kan. Weet/beseft hij of zij dat zijn of haar dierbare is overleden? Zijn er momenten met emoties en worden deze gekoppeld aan de situatie die erbij hoort?
Nancy is gespecialiseerd in het begeleiden van een dementievriendelijke uitvaart, zodat óók de persoon met dementie op een passende wijze afscheid kan nemen op de manier die past én prettig voelt. Sinds 2018 ben ik gecertificeerd als dementie vriendelijke uitvaartverzorgster via Samen Dementie Vriendelijk,  onderdeel van Alzheimer Nederland. Laten samen kijken, graag met de persoon met dementie erbij en kan ik helpen een passend afscheid te realiseren door een inschatting te maken.

 

Dementievriendelijk

begrafenisondernemer Rijswijk, uitvaartverzorger Rijswijk

Kinderen en uitvaart

Misschien wel één van de moeilijkste dingen van het leven van een ouder of verzorger :  een kind begeleiden naar een afscheid of uitvaart. Geen enkel kind is hetzelfde en ook is geen enkele reactie hetzelfde op het overlijden van iemand dichtbij. Wat is de uitleg over de dood van bijvoorbeeld opa of oma? Kunnen ze er over praten en begrijpen ze wat er is gebeurd? Kunnen ze bij de uitvaart aanwezig zijn en een invulling geven aan het afscheid ? Veel vragen waar niemand direct een passend antwoord op heeft. Regelmatig krijg ik de vraag of kinderen wel de confrontatie met afscheid nemen, de dood en de uitvaart aan kunnen. Ik kijk graag altijd samen met de ouders of verzorgers wat de behoefte is en wat aansluit bij het kind.

Lees meer over kinderen en uitvaart

 

Bij het afscheid nemen van een dierbare kan het soms lastig zijn om je kind uitleg te geven over wat precies aan de hand is. De waarheid waar ze daar het meeste aan hebben, omdat dat begrijpelijk is, zijn soms niet de woorden waar jezelf behoefte aan hebt. Wat zeg je wel?  Hoe leg je dingen praktisch uit zonder al teveel details?
Soms zijn er Waarom? vragen. Kinderen willen duidelijkheid en weten hoe en waarom iets is, wees eerlijk. Kinderen vinden het fijn om actief bij te dragen en te mogen helpen. Ze ervaren en beleven door te doen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen kinderen  goed aangeven wat ze wel en niet willen. Soms hebben ze een andere behoefte dan de ouder. Geef ze de ruimte en vertrouw op hun eigen intuïtie en gevoel.Het is fijn om iemand bij het afscheid of de uitvaart te hebben waar het kind zich fijn en vertrouwd bij voelt, zodat jezelf ook afscheid kunt nemen en het even niet gaat.
Als uitvaartbegeleider benader ik kinderen laagdrempelig en ongedwongen . Is er behoefte aan advies of heb je twijfels? Contact opnemen om een vraag te stellen of om wat tips te ontvangen mag altijd.

Belangrijk is dat er ruimte is voor hun verhaal, behoefte en emotie.

Onderstaande filmpje is realiteit en echt.
Natuurlijk omgaan met verlies
hoe rauw rouw soms ook is.

Met dank aan Suzanne, Nikita, Freija en Izaak

Bekijk de video

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 46 recensies
js_loader