Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

De uitvaart

Uitvaart dierbare

Uitvaart dierbare

Als een dierbare is overleden komt er veel op u af. Voordat alles geregeld moet gaan worden, raad ik aan om even de tijd te nemen.
De tijd die nodig is om in alle rust afscheid te nemen, om bij uw dierbare te zijn, alleen of juist samen met elkaar. Even stil staan en even stil zijn. De dagen na het overlijden is er regelmatig contact met elkaar.

Een passend afscheid voelt voor iedereen anders, ik luister graag naar welke wensen de overledene had en wat er belangrijk is.
We bespreken hoe de uitvaart vormgegeven gaat worden. Er worden keuzes gemaakt in een relatief korte en intensieve periode. Maar niets hoeft in één keer. Tijdens de begeleiding houd ik oog voor de grote lijnen, de kleine details en belangrijke zaken eromheen en luister ik tussen de regels door.
Of er nu voor een duurzame uitvaart, bijzondere uitvaart of een eenvoudige uitvaart gekozen wordt, het leven van de overledene is het uitgangspunt waarbij de kleinste details het grootste verschil maken. Ik ontzorg en denk mee, is er ruimte om praktische en emotionele vragen te bespreken, zodat eventuele zorgen weggenomen kunnen worden.

Het is belangrijk dat de nabestaanden terugkijken op een respectvolle uitvaart en dit een dankbare herinnering wordt.

De eigen uitvaart

Eigen uitvaart

Ieder mens geeft zijn of haar eigen invulling aan het leven. Dat maakt ieder mens uniek.

Misschien zijn er gedachtes over hoe u het afscheid en alles daaromheen moet verlopen.  Het afscheid is net zo persoonlijk als het leven, zoals u was.
De uitvaart kan dan tot uiting komen met persoonlijke elementen en met eigen inbreng . Hoe mogen mensen u herinneren?
Het kan zijn dat het overlijden zich snel aandient en dat er zaken geregeld dienen te worden. Of dat u uw uitvaart wil bespreken en vastleggen voor een later moment. Het is een geruststellende gedachte dat het afscheid verloopt zoals u dit gewild zou hebben.
Misschien wilt u de nabestaande(n) er niet mee belasten en zelf de regie houden. Voelt u de behoefte om uw afscheid te bespreken omdat dit rust geeft.

Graag luister ik naar wat belangrijk is, bespreken we dit en leggen we zaken vast. Wilt u liever zelf zaken vastleggen die aandacht vragen voor het afscheid? Dat kan.
Hiervoor heb ik een gratis wilsbeschiking op mijn website staat, deze is te downloaden of uitprinten en bij belangrijke papieren bewaren.

Er mag altijd geheel vrijblijvend en kosteloos contact met Van Buuren Uitvaart worden opgenomen voor vragen of voor het toesturen per post van Aandacht voor Afscheid. 

Ik ben er voor u.

Dementie en uitvaart

Dementie en uitvaart

Hoe vertel je het verdrietige nieuws wanneer een naaste met dementie een groot verlies te verwerken krijgt omdat zijn of haar partner, een kind of een andere dierbare overlijdt ? Zijn het bij het afscheid en de uitvaart in de beleving dingen anders ? Hoeveel details moet je geven? Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg in de gesprekken waarbij een naaste met dementie is betrokken is.

Het overlijden van een dierbare is voor de meesten van ons al moeilijk te bevatten; voor naaste met dementie is het nog lastiger. Problemen met denken en redeneren kunnen het voor hem of haar extra ingewikkeld maken om met de situatie om te gaan en te begrijpen. Laten we samen kijken naar de meest belangrijke en waardevolle momenten uit het leven van de overledene.
Dit kunnen foto’s, muziek, locaties, geuren of voorwerpen zijn. Luisterend naar de wensen en vragen, zoek ik naar mogelijkheden, begeleid en ondersteun ik iemand met dementie en de familie hierin. We kijken op welke manier iemand met dementie persoonlijk en op een goede manier afscheid kan nemen en/of bij de uitvaart aanwezig kan zijn. Ik heb een ruime ervaring met deze doelgroep als uitvaartbegeleidster. Sinds 2018 ben ik gecertificeerd als dementie vriendelijke uitvaartverzorgster via Samen Dementie Vriendelijk, onderdeel van Altzheimer Nederland. Weet hoe belangrijk het is om een naaste met dementie op een gepaste manier deel te laten nemen aan een afscheid of uitvaart.

Meer weten over uitvaartbegeleiding en de mogelijkheden, zijn er vragen rondom afscheid en uitvaart bij dementie? Stel ze gerust!

 

Dementievriendelijk

begrafenisondernemer Rijswijk, uitvaartverzorger Rijswijk

Kinderen en uitvaart

Misschien wel één van de moeilijkste dingen van het leven:
verdriet bij kinderen en een kind begeleiden naar een afscheid of uitvaart.

Geen enkel kind is hetzelfde en ook is geen enkele reactie hetzelfde op het overlijden van iemand dichtbij. Wat is de uitleg over de dood van bijvoorbeeld opa of oma? Kunnen ze er over praten en begrijpen ze wat er is gebeurd? Kunnen ze bij de uitvaart aanwezig zijn en een invulling geven aan het afscheid ? Veel vragen waar niemand direct een passend antwoord op heeft. Vaak krijg ik de vraag of kinderen wel de confrontatie met afscheid nemen, de dood en de uitvaart aan kunnen.
Mijn antwoord is dan JA!

De dood hoort immers bij het leven en het leven is eindig. Door ouderdom, maar ook wanneer een jong iemand of door ziekte iemand overlijdt. Kinderen hebben rond hun tweede en derde levensjaar geen concreet begrip van abstracte zaken als ‘de dood’ en ‘nooit meer’. Een kind van die leeftijd kan onmogelijk bevatten dat opa of oma er niet meer is.

Lees meer over kinderen en uitvaart

Tot een jaar of vijf denken kinderen dat de dood tijdelijk is. Tussen het zesde en negende levensjaar dringt langzaam het besef door dat de dood definitief is. Deze gedachte kan leiden tot angstwekkende enof fantasieën. Vanaf een jaar of negen kunnen kinderen de dood bevatten als iets onherroepelijks en onvermijdelijks.
Maar kinderen krijgen altijd iets mee, op (bijna) elke leeftijd. Ze voelen vaak wat er speelt en ze hebben het recht om te weten wat er aan de hand is. Natuurlijk op hun niveau, rekening houdend met hun belevingswereld, maar wel de waarheid. Zo blijven ze na een verlies niet achter met een puzzel waar stukjes van ontbreken. Hoe krampachtiger kinderen met de dood in aanraking komen, des te moeilijker gaan ze er mee om, ook later als er zelf een gezin is.

Vertel het zoals het is en blijf eerlijk. Geef antwoord op al hun vragen.
Iemand die dood gaat wordt geen “sterretje”. Zijn ze op bezoek geweest bij opa in het ziekenhuis voor hij is overleden en daarna is opa er ineens niet meer. Het ziekenhuis kan dan synoniem staan voor de dood. Als ouder of verzorger sta je daar niet zo snel bij stil.
Wees duidelijk en bespreek eerlijk, de waarheid is niet hard en je hoeft niet alle details te vertellen. Leg van te voren alles goed uit zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en wat er gaat gebeuren. Mijn uitvaartbegeleiding is laagdrempelig en ongedwongen zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Belangrijk is dat er ruimte is voor hun verhaal, behoefte en emotie.

Onderstaande filmpje is realiteit en echt.
Natuurlijk omgaan met verlies
hoe rauw rouw soms ook is.

Met dank aan Suzanne, Nikita, Freija en Izaak

Bekijk de video

Heb je mijn hulp of advies nodig bij het organiseren van een uitvaart?

Neem vrijblijvend contact met mij op via het formulier hiernaast, dan neem ik direct contact met je op.