Resomeren ook wel water of zachte crematie genoemd, is een duurzaam alternatief voor begraven of de huidige vuur crematie van een overledene.
Resomeren (watercrematie) maakt gebruik van een oplossing op waterbasis om het natuurlijke proces dat het lichaam na het overlijden doormaakt te versnellen. Het lichaam wordt in biologisch afbreekbare eiwitrijk omhulsel van zijde, wol of leer gewikkeld of gelegd en vervolgens zorgvuldig in de resomator geplaatst. Dit is een tank die gevuld is met 1500 liter water en 5% Kaliumhydroxide, waarin het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden.
Het is vergelijkbaar met het natuurlijke proces dat het lichaam doormaakt als het 30 jaar begraven ligt in de grond.
De huidige vorm van cremeren wat nu ruim 100 jaar wordt toegepast, is erg belastend voor het milieu.
Schadelijke deeltjesemissies in de lucht, en een hoog energieverbruik dragen bij aan het broeikasgaseffect en de klimaatverandering. De water of zachter crematie vermindert vergeleken met een vuurcrematie de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 35% en vergeleken met begraven is resomeren 7 keer meer milieu vriendelijker.
In de wereld van vandaag, waar het ecosysteem en de toekomst van de planeet ernstig worden bedreigd, geven we graag een alternatief naast begraven of cremeren. Het past beter binnen een circulaire economie omdat alle gebruikte materialen tijdens het resomeren zelf worden afgebroken of hergebruikt.
Protheses en pacemakers blijven na resomeren volledig steriel over en dus herbruikbaar. Een duurzame oplossing.
In een resomator worden kisten en plantaardige kleding niet verwerkt en is een speciaal lichaam omhulsel nodig die zijn vervaardigd van leer, zijde, wol of bioplastic omdat deze hydrolyseren. Hierbij maakt Van Buuren Uitvaart gebruik van producten die het lichaam volledig respectvol omhullen. Deze producten zoals bijvoorbeeld waden en onderkleding en worden vervaardigd door Wikkelgoed die als specialist deze duurzame alternatieven voor een water of zachte uitvaart maakt. Omdat kisten niet in de resomator mogen, maken we bij de opbaring en het afscheid gebruik van een speciale resomation baar. Hierdoor kan een verplaatsing bij een thuisopbaring en/of afscheid in een aula of op een andere locatie normaal plaatsvinden.
Aansluitend wordt het lichaam in een resomator gelegd. Dit is een tank is gevuld met 1500 liter alkalische hydrolische vloeistof met water waarna het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden. Dit proces duurt ongeveer 3 uur waarna botten en een restvloeistof over blijven. De botten zijn zo broos dat ze kunnen worden vermalen tot een poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Het poeder kan door de nabestaanden worden uitgestrooid of worden bewaard in urn of as object, net als bij de reguliere vuur crematie.
De restvloeistof uit de resomator wordt neutraal gemaakt, hiervoor overweegt de minister verschillende mogelijkheden. Hierbij is bemesting van akkers, productiebossen, herinneringsplaatsen of vervaardiging van biogas een serieuze stap in de juiste duurzame richting.
Naar verwachting komen de kosten overeen met een reguliere vuur crematie, dit is per cre of resomatorium verschillend. Hierover geef ik graag vrijblijvend informatie als resomeren is toegestaan.
Waar en wanneer is resomeren mogelijk?
De eerste resomator is geplaatst in regio Haaglanden en is als de wet op de lijkbezorging is aangepast, operationeel worden gebruikt. Dan is ernaast begraven, vuur cremeren en het lichaam aan de wetenschap ter beschikking stellen, wettelijk mogelijk om te kiezen voor resomeren. Om deze uitvaartmogelijkheid los van de complete wet op de lijkbezorging te behandelen in de Tweede kamer wordt hard gewerkt, Minister Bruins – Slot (BZKR) steunt dit voorstel met toetsingskader vanuit de gezondheidsraad aan het kabinet, verwacht wordt het wetsvoorstel voor de modernisering van de Wet op de lijkbezorging in de eerste helft van 2024 bij de Tweede Kamer in te dienen.
Resomeren het beste alternatief?
Net als bij alle andere ontwikkelingen kent resomeren ook kritiek. Is het dan wel een duurzaam alternatief ? Niet iedereen vindt het fijn dat het water door het riool naar het oppervlakte water gaat. Ook zijn er mensen die het gebruik van een wade of wikkeldoek een geen prettig idee vinden.
Juiste informatie is belangrijk om eventueel te kiezen voor resomeren. Van Buuren Uitvaart heeft het resomation college en de training gevolgd, is gecertificeerd en kan informeren en heeft kennis van dit proces.
Meer weten? Voor vragen of een vrijblijvend gesprek, vul het contactformulier in of bel gerust 06 40 089 563.