Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

Resomeren

Wat is resomeren?

Wat is resomeren?

Resomeren ook wel water of zachte crematie genoemd, is een duurzaam alternatief voor begraven of de huidige vuur crematie van een overledene.

Resomeren (watercrematie) maakt gebruik van een oplossing op waterbasis om het natuurlijke proces dat het lichaam na het overlijden doormaakt te versnellen. Het lichaam wordt in biologisch afbreekbare eiwitrijk omhulsel van zijde, wol of leer gewikkeld of gelegd en vervolgens zorgvuldig in de resomator geplaatst. Dit is een tank die gevuld is met 1500 liter water en 5% Kaliumhydroxide, waarin het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden.

Het is vergelijkbaar met het natuurlijke proces dat het lichaam doormaakt als het 30 jaar begraven ligt in de grond.

 

Getraind door Resomation

 

 

 

Waarom resomeren?

Waarom resomeren?

De huidige vorm van cremeren wat nu ruim 100 jaar wordt toegepast, is erg belastend voor het milieu.
Schadelijke deeltjesemissies in de lucht, en een hoog energieverbruik dragen bij aan het broeikasgaseffect en de klimaatverandering. De water of zachter crematie vermindert vergeleken met een vuurcrematie de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 35% en vergeleken met begraven is resomeren 7 keer meer milieu vriendelijker.

In de wereld van vandaag, waar het ecosysteem en de toekomst van de planeet ernstig worden bedreigd, geven we graag een alternatief naast begraven of cremeren. Het past beter binnen een circulaire economie omdat alle gebruikte materialen tijdens het resomeren zelf worden afgebroken of hergebruikt.

Protheses en pacemakers blijven na resomeren volledig steriel over en dus herbruikbaar. Een duurzame oplossing.

Hoe gaat resomeren?

Hoe gaat resomeren?

In een resomator worden kisten en plantaardige kleding niet verwerkt en is een speciaal lichaam omhulsel nodig die zijn vervaardigd van eiwitten, zoals leer, zijde of wol omdat deze hydrolyseren. Hierbij maakt Van Buuren Uitvaart gebruik van producten die het lichaam volledig respectvol omhullen. Deze producten zoals bijvoorbeeld waden en onderkleding  en worden vervaardigd door Wikkelgoed die als specialist deze duurzame alternatieven voor een water of zachte uitvaart maakt.
Omdat kisten niet in de resomator mogen, maken we bij de opbaring en het afscheid gebruik van een speciale baar. De resomation baren hebben een open onder- of bovenkant zodat de overledene respectvol kan worden verplaatst. Hierdoor kan een thuisopbaring en/of afscheid in een aula of op een andere locatie normaal plaatsvinden.

Aansluitend wordt het lichaam in een resomator gelegd. Dit is een tank is gevuld met 1500 liter alkalische hydrolische vloeistof met water waarna het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden. Dit proces duurt ongeveer 3 uur waarna botten en een restvloeistof over blijven.  Prionen en DNA zijn volledig vernietigd. De botten zijn zo broos dat ze gemakkelijk kunnen worden vermalen tot een poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Het poeder kan door de nabestaanden worden uitgestrooid of worden bewaard in urn of as object, net als bij de reguliere vuur crematie.

De restvloeistof uit de resomator wordt neutraal gemaakt, hiervoor overweegt de minister verschillende mogelijkheden te regelen, Zodat overledenen en nabestaanden kunnen kiezen wat daarmee gebeurt.  Hierbij wordt ook  gedacht aan e bemesting van akkers, productiebossen of herinneringsplaatsen of vervaardiging van biogas.

 

uitvaart Rijswijk, begrafenis Rijswijk, crematie Rijswijk

Wat kost resomeren?

Naar verwachting komen de kosten overeen met een reguliere vuur crematie, dit is per crematorium verschillend. Hierover geef ik graag vrijblijvend informatie als resomeren is toegestaan.

Waar  en wanneer is resomeren mogelijk?

De eerste resomator is geplaatst in regio Haaglanden en is medio 2022 -2023, als de wet op de lijkbezorging is aangepast, operationeel. Dan is naast begraven en cremeren het wettelijk mogelijk om te kiezen voor resomeren. Minister  Olongren (BZKR) steunt dit voorstel met toetsingskader vanuit de gezondheidsraad aan het kabinet. Het streven was om het wetsvoorstel zomer 2021 in consultatie te brengen. Het wachten is hierop.

Resomeren het beste alternatief? 

Net als bij alle andere ontwikkelingen kent resomeren ook kritiek. Is het dan wel een duurzaam alternatief?
Niet iedereen vindt het fijn dat het water door het riool naar het oppervlakte water gaat. Ook zijn er mensen die het gebruik van een wade of wikkeldoek een geen prettig idee vinden.
Juiste informatie is belangrijk om eventueel te kiezen voor resomeren. Van Buuren Uitvaart heeft het resomation college en de training gevolgd, is gecertificeerd en kan informeren en heeft kennis van dit proces.

Meer weten? Voor vragen of een vrijblijvend gesprek, vul het contactformulier in of bel gerust 06 40 089 563.

Heb je mijn hulp of advies nodig bij het organiseren van een uitvaart?

Neem vrijblijvend contact met mij op via het formulier hiernaast, dan neem ik direct contact met je op.