Resomeren

Wat is resomeren?

Wat is resomeren?

Resomeren ook wel water of zachte crematie genoemd, is een duurzaam alternatief voor begraven of de huidige vuur crematie van een overledene.

Resomeren maakt gebruik van een oplossing op waterbasis om het natuurlijke proces dat het lichaam na het overlijden doormaakt te versnellen. Het lichaam wordt in biologisch afbreekbare eiwitrijk omhulsel van zijde, wol of leer gewikkeld of gelegd en vervolgens zorgvuldig in de  Resomator™ geplaatst. Dit is een tank die gevuld is met 1500 liter water en 5% Kaliumhydroxide, waarin het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden. Uitsluitend het skelet blijft over.

Het is vergelijkbaar met het natuurlijk proces dat het lichaam doormaakt, vergaan en ontbinding als het 30 jaar begraven ligt in de grond. Bij een resomatie duurt het 3 uur dat het lichaam is ontbonden.  Al duurt het proces langer dan bij een crematie is het een stuk duurzamer dan vuurcrematie.

Getraind door Resomation

 

 

 

Waarom resomeren?

Waarom resomeren?

Over de hele wereld overlijden er ongeveer 150.000 mensen per dag. Dit aantal neemt toe naarmate de wereldbevolking toeneemt. De huidige vorm van cremeren wat nu ruim 100 jaar wordt toegepast, is erg belastend voor het milieu. Schadelijke deeltjes emissies in de lucht en een hoog energieverbruik dragen bij aan het broeikasgaseffect en de klimaatverandering. Het zou een logische stap zijn om over te stappen op cremeren, maar ook dit heeft een impact. Er wordt geschat dat de gemiddelde crematie een milieuafdruk heeft die gelijk staat aan ongeveer 320 kilo CO₂.
Aan de hand van onderzoek van TNO, geleid door Elisabeth Keijzer, is gebleken dat Resomeren zeven keer minder CO₂-uitstoot heeft dan cremeren. Daarnaast wordt er per crematie 60 kuub gas verbruikt. Dit maakt resomeren aan alle kanten een veel aantrekkelijkere optie.  Resomeren vermindert vergeleken met een vuurcrematie de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 35% en vergeleken met begraven is resomeren 7 keer meer milieu vriendelijker.

In de wereld van vandaag geven we graag een alternatief naast begraven of cremeren. Het past beter binnen een circulaire economie omdat alle gebruikte materialen tijdens het resomeren zelf worden afgebroken of hergebruikt. Na het proces blijven de botten en een restvloeistof over. Van de restvloeistof wordt de pH waarde gemeten en indien nodig aangepast, om het met de juiste waarden het riool in te laten. Zo komt de vloeistof terecht in de Nederlandse waterzuiveringsinstallaties, en wordt het uiteindelijk oppervlaktewater.
Het Nederlands waterschap gebruikt kaliumhydroxide ook voor het neutraliseren van te hoge pH waarde. Dat maakt dat het gebruikte water uiteindelijk weer veilig terug de watercyclus in kan gaan.

 

 

Hoe gaat resomeren?

Hoe gaat resomeren?

In een resomator mogen geen kisten en plantaardige kleding worden gebruikt. Er is een speciaal lichaam omhulsel nodig die zijn vervaardigd van leer, zijde, wol of bioplastic omdat deze hydrolyseren. Hierbij maakt Van Buuren Uitvaart gebruik van producten die het lichaam volledig respectvol omhullen, bijvoorbeeld een wollen wade of een afbreekbare body bag gebruikt. Wol is een dierlijk product dat volledig oplost in de Resomator™, en de speciale body bags worden gemaakt van een heet water oplosbaar bioplastic. Hierbij is het belangrijk dat de materialen in samenwerking met Resomation Ltd. zijn getest, om zeker te zijn dat er geen onverwachte veranderingen in het proces plaatsvinden.  Voor de opbaring en het afscheid gebruik van een speciale resomation baar. Hierdoor kan een verplaatsing bij een thuisopbaring en/of afscheid in een aula of op een andere locatie normaal plaatsvinden. Om het verplaatsen van het lichaam zo eenvoudig en eerbiedig mogelijk te maken zijn er nieuwe producten in ontwikkeling.

Aansluitend wordt het lichaam in een resomator gelegd. Dit is een tank is gevuld met 1500 liter alkalische hydrolische vloeistof met water waarna het lichaam onder hoge druk langzaam wordt ontbonden. Dit proces duurt ongeveer 3 uur waarna botten en een restvloeistof over blijven. De botten zijn zo broos dat ze kunnen worden vermalen tot een poeder, vergelijkbaar met as na een crematie. Het poeder kan door de nabestaanden worden uitgestrooid of worden bewaard in urn of as object, net als bij de reguliere vuur crematie.

 

 

uitvaart Rijswijk, begrafenis Rijswijk, crematie Rijswijk

Wat kost resomeren?

Naar verwachting komen de kosten overeen met een reguliere vuur crematie, dit is per cre of resomatorium verschillend. Hierover geef ik graag vrijblijvend informatie als resomeren is toegestaan.

Waar  en wanneer is resomeren mogelijk?

De eerste resomator is geplaatst in regio Haaglanden en is als de wet op de lijkbezorging is aangepast, operationeel worden gebruikt. Dan is ernaast begraven, vuur cremeren en het lichaam aan de wetenschap ter beschikking stellen, wettelijk mogelijk om te kiezen voor resomeren. Om deze uitvaartmogelijkheid los van de complete wet op de lijkbezorging te behandelen in de Tweede kamer wordt hard gewerkt, Minister Bruins – Slot (BZKR) steunt dit voorstel met toetsingskader vanuit de gezondheidsraad aan het kabinet, verwacht wordt het wetsvoorstel voor de modernisering van de Wet op de lijkbezorging in de eerste helft van 2024 bij de Tweede Kamer in te dienen. Inmidels is het wachten daarop en is deze minister vervangen door Hugo de Jonge. Wim Meulenkamp (VVD) heeft opnieuw kamervragen gesteld maart 2024. #HugodeJonge geeft aan meer tijd nodig te hebben dan de gestelde 3 weken om goed met de uitvaartbranche af te stemmen. Inmiddels hebben 62% van de Nederlanders een bredere intresse in deze manier van lijkbezorging. Het wachten is nu op de politiek.

Resomeren het beste alternatief? 

Net als bij alle andere ontwikkelingen kent resomeren ook kritiek. Is het dan wel een duurzaam alternatief ? Niet iedereen vindt het fijn dat het water door het riool naar het oppervlakte water gaat. Ook zijn er mensen die het gebruik van een wade of wikkeldoek een geen prettig idee vinden.
Juiste informatie is belangrijk om eventueel te kiezen voor resomeren. Van Buuren Uitvaart heeft het resomation college en de training gevolgd, is gecertificeerd en kan informeren en heeft kennis van dit proces.

Meer weten? Voor vragen of een vrijblijvend gesprek, vul het contactformulier in of bel gerust 06 40 089 563.

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 46 recensies
js_loader