BLOG I Regenboog

Het is op de schrikkeldag van februari 2024, vroeg in de ochtend, dat mijn telefoon gaat. Gideon belt me. Hij klinkt kalm en helder en zegt dan: “Henk is dood. Vanmorgen vroeg met Kees en alle kinderen om hem heen ging hij over,” Als we het gesprek beëindigd hebben kijk ik een beetje wezenloos naar m’n telefoon en check z’n laatste post op fb.

Henk is al een tijdje ziek en opgegeven door de artsen, 1 maart zou hij niet halen, was hem medegedeeld. Hij ging al een paar maanden ‘achteruit’, zoals dat heet. Een beetje vreemde term natuurlijk: als doodgaan het laatste en hoogste is wat je kunt bereiken, een staat van licht en liefde, dan ga je misschien juist ‘vooruit’ op dat laatste stuk.

Enfin.
Henk overlijd op 29 februari, wonderlijk want door het schrikkeljaar kan hij maar 1x id 4 jaar herdacht worden. Eén keer id 4 jaar de regenboog vlag uit. Maar ook op zijn verjaardag zal hij worden herdacht met de regenboog vlag. Maar ook al wordt het 2054 Henk leeft dan nog steeds, in vele harten en omdat jullie over hem blijven spreken en hij niet te vergeten is.

Henk was machtig, krachtig en postief “Sterf niet met me mee, het leven is geen generale repetitie. Jij bent nog hier. Lééf!” En vooral wees wie je bent”!
Dat is nogal een opdracht. Een boodschap aan ons opgedragen door iemand die zelf het leven moest loslaten. Voor zijn overlijden en in de week van de begeleiding hebben we mooie gesprekken gevoerd met elkaar met zijn man en hun kinderen.

Leven…. hoe doe je dat? Volgens Henk door een open mens zijn, voor jezelf, voor de toekomst, voor andere mensen. Want wanneer jij openstaat voor de wereld, zul je merken dat de wereld óók open staat voor jou. Want wat werkelijk belangrijk is, dat zie je niet met je ogen, dat zie je met je hart.
Op sommige dagen lijkt het alsof alsof de zon warmer is, de lucht blauwer en die regenboog heb ik vaker aan de hemel gezien. Toeval?

Zijn kleurrijke afscheid stond in het teken van liefde en respect voor elkaar en dat je mag zijn wie je bent, iedereen was in kleurige kleding en de liefde was zo voelbaar.
Zijn afscheid zorgvuldig uitgedacht en op papier gezet door Henk zelf, samen doorgenomen. De diepere lagen achter iedere spreker en muziekstuk. Hij had de regie, de schoolmeester zoals altijd.

Realisatie uitvaartkist: Studio Hemeltjelief

 

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 45 recensies
js_loader