B L O G I Kerststol en vioolmuziek

De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk, ook wel Elandkerk of Elandstraatkerk genoemd, staat in Den Haag, het is een Katholieke kerk. Ondanks ik niet gelovig ben opgevoed is er een verbondenheid. Hier liggen mijn eerste kerkelijke stappen, als meisje met mijn oma mee naar de nachtmis met kerst.
Met mijn pyjama onder mijn kleding om extra warm te blijven mijn handje in de gerimpelde hand van mijn oma. Rillend van de slaap in de harde kerkbanken in afwachting wat komen gaat. Onder de indruk van de pracht en praal en het gezang. Chocolademelk en een stukje kerststol met dik roomboter bij thuiskomst om daarna met koude voeten tegen mijn opa aan te kruipen in bed. Zo begon kerst voor mij.
Vanaf de vensterbank vanuit de woning van mijn opa en oma kon ik van heel dichtbij deze kerk zien. Indrukwekkend en imposant. Later was het de kerk waar ik mijn eerste stappen als assistent bij een uitvaart mocht zetten.
Een fijne collega die overeenkomsten zocht en niet de verschillen tussen mensen, leerde mij de kneepjes van het vak en de gebruiken.
Wat jaren verder werkte ik voor een grote landelijke uitvaartonderneming en mocht ik al snel zelfstandig uitvaarten begeleiden.

En zo kwam er een melding van overlijden rond de kerstdagen van de oudtante van Nederlands beroemde violist uit Maastricht. Ze woonde in het Zeeheldenkwartier en deze prachtige kerk was de kerk waar zij heel haar leven kwam. Voor deze uitvaart werden andere standaarden gevraagd. Het rouw en trouwkoor van de kerk maakte plaats voor een professioneel koor. De priester van de Sint Servaas kerk werd ingevlogen op verzoek.  Een Haagse cateraar kwam op audiëntie, exclusieve hapjes werden gekozen.
Gigantisch veel rouwbloemen in wit. Opnieuw onder de indruk net als toen. Nu kom ik thuis na een drukke intensieve kerstperiode, in deze tijd laten meer mensen het leven los en is het in ons vak altijd druk.
Vanavond komt traditie getrouwd Nederlands beroemde violist op tv, plof ik op de bank met thee en een stuk kerststol met dik roomboter en gaan mijn gedachten naar wat was, voel opnieuw de warme hand van mijn oma.

Google-Beoordeling
5.0
Gebaseerd op 44 recensies
js_loader