Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

Voor melding van overlijden (24/7) op: 0640089563

B L O G | Voor het laatst

Op een stoel naast het bed zit hij bij zijn grote liefde. Hij kijkt haar aan. Een klassiek paar dat elkaar ooit heeft beloofd “tot de dood u scheidt”  heel wat jaar geleden Een zwart wit foto hiervan staat als getuige op het nachtkastje.
Ze hebben mij gevraagd om de uitvaart voor te bereiden en ook het proces ernaartoe te begeleiden. Zo af en toe ben ik er, sluit aan bij hun behoefte, voor praktische zaken, de hand op de schouder en om naar hun levensverhaal te luisteren en dan maak ik aantekeningen in mijn boekje als terugblik momenten voor de uitvaart. Maar ik ben er ook voor zijn angst voor de dood en om haar te moeten loslaten.

We hebben elkaar een half jaar geleden ontmoet, dit liefelijke echtpaar. Al je ze ziet samen voel je dat de liefde letterlijk stroomt van de een naar de ander. Hij heeft mij vanochtend vroeg gebeld, met een diepe zucht gaf hij met grote twijfel aan dat het waarschijnlijk zo ver was, haar ademhaling was veranderd,.
De laatste fase van het steven is aanstaande. Radeloos en ontredderd vroeg hij aan mij de bevestiging of het echt zo ver als was en of ik naar ze toe wilde komen. “Ik kom naar jullie toe” was mijn antwoord.

Hij zit nog steeds naast haar, hun handen zijn verbonden. Die van hem warm en die van haar steenkoud.  Je voelt aan alles dat hij zo lang mogelijk in haar nabijheid wil zijn.Langzaam zakt ze verder weg, de ademhaling is inderdaad veranderd, een paar keer vraagt hij “is het zover”?
Op het moment dat zij sterft geef ik met mijn ogen aan dat het zo ver is. De muziek die zij gekozen heeft is zachtjes hoorbaar op de achtergrond, hij is stil en de tranen stromen over zijn wangen. Bijna synoniem met het muziekstuk is de ademhaling gestopt. Een ontlading van verdriet volgt, ik voel zijn ontreddering en ongeloof. Hij legt zijn hoofd op hun handen.

Als ik getuige mag zijn van het allerlaatste contact tussen dierbaren bij leven en de dood is nabij dan is dat elke keer weer heel bijzonder. Om te mogen delen in zulke intieme momenten waarop als je later terugkijkt, dit wellicht een troostende herinnering mag zijn.

Heb je mijn hulp of advies nodig bij het organiseren van een uitvaart?

Neem vrijblijvend contact met mij op via het formulier hiernaast, dan neem ik direct contact met je op.