Jou

Jouw afscheid is net zo persoonlijk als het leven, zoals je was.
De uitvaart kan dan tot uiting komen met persoonlijke elementen en met inbreng van jouzelf. Hoe mogen mensen jou herinneren?
Misschien heb je ideeën over hoe jouw afscheid en hoe alles daaromheen moet verlopen. Het kan zijn dat jouw overlijden zich snel aandient en dat er zaken geregeld dienen te worden. Of dat je jouw uitvaart wil bespreken en vastleggen voor een later moment.
Het is een geruststellende gedachte dat het afscheid verloopt zoals jij dit gewild zou hebben.
Misschien wil je je nabestaande(n) er niet mee belasten, zelf de regie houden. Zijn er geen nabestaande(n), maar voel je de behoefte om jouw afscheid te bespreken en eventueel vast te leggen.
Samen met jou kijk ik naar wat de wensen zijn en waar behoefte aan is. Je kunt altijd geheel vrijblijvend en kosteloos contact met Van Buuren Uitvaart opnemen voor vragen, een kennismaking met mij, het doornemen van Aandacht voor Afscheid of het houden van een voorgesprek. Ik ben er voor jou.

Zoals je was

Afscheid nemen vraagt tijd, aandacht en betrokkenheid, het is een terugblik van het leven van de overledene waarbij de herinneringen centraal staan. Een moment waarin er terug gekeken kan worden op het leven dat iemand heeft geleefd, zoals je was. Ieder mens geeft zijn of haar eigen invulling aan het leven. Dat maakt ieder mens uniek.
Het afscheid is net zo persoonlijk als het leven, zoals je was.
Een uitvaart verschilt dan ook van persoon tot persoon.
Ik vind persoonlijk dat iedereen een uitvaart verdient die recht doet aan zoals hij of zij was.

Graag luister ik naar het levensverhaal van jou of van jouw nabestaande(n), bespreken we de wensen, leggen we zaken vast en bereid ik een uitvaart voor zoals je was.
De uitvaart mag dan ook zeker met persoonlijke elementen tot uiting komen. Wie was je en waar hield je van?
Belangrijk is dat het afscheid en de uitvaart passen bij het leven van de overledene en dat de nabestaanden kunnen terugkijken op een goed en respectvol afscheid.
Op mijn inspiratie pagina kun je lezen hoe passend, persoonlijk en waardevol het afscheid kan zijn.

Jouw nabestaanden

Bij het overlijden zal een/de (huis)arts het overlijden officieel vaststellen, de wettelijke documenten invullen en ondertekenen.
Als je eraan toe bent, kun je telefonisch contact opnemen met mij. We stemmen dan in overleg af wanneer we de uitvaart in alle rust kunnen bespreken. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen in de week op
06 – 400 895 63.

Voorafgaand aan het gesprek is het prettig dat belangrijke zaken aanwezig zijn:
•  Papieren van de arts
•  ID-bewijs of paspoort met de officiële gegevens van de overledene
•  Het polis blad van de (eventuele) uitvaartverzekering(en)
•  Kleding die de overledene zal gaan dragen

De dagen na het overlijden heb ik regelmatig contact met jou/jullie, afhankelijk van de behoefte. We bespreken verder hoe de uitvaart vormgegeven gaat worden. Hierin kan ik inspirerend meedenken. Een passend afscheid voelt voor iedereen anders, ik luister graag naar jullie, welke wensen de overledene had en wat er belangrijk is.
Er worden keuzes gemaakt in een relatief korte en intensieve periode. Maar niets hoeft in één keer.
Tijdens de begeleiding houd ik oog voor de grote lijnen, de kleine details en belangrijke zaken eromheen en luister ik tussen de regels door. Ik ontzorg en denk mee met praktische zaken. 
In de dagen van het afscheid ben ik er voor jou/jullie, van het begin tot het eind. 

Na de uitvaart

Na de uitvaart kan er nog veel op je af komen. Het was een intensieve periode waarin je afscheid hebt genomen van een dierbare. Afhankelijk van je behoefte hebben we telefonisch of persoonlijk contact. Hierin kijken we terug op het afscheid, hoe het met je gaat en zullen waar nodig praktische zaken bespreken. Zoals de mogelijkheden voor een bedankkaart, de asbestemming, een monument of een gedenkteken.
Misschien heb jij nog vragen en kan ik je ergens nog met iets mee helpen?
De definitieve nota is vaak gereed en zal ik je dan ook overhandigen of je toesturen. Op deze manier wordt de begeleiding van de uitvaart afgerond.

Hoe het ook anders kan

Hoe mooi is het, om afscheid te nemen zoals de overledene wenste, passend bij de nabestaanden.
Er kan tegenwoordig veel maar niets moet zoals het hoort, of ik zeg vaak hoe kan het anders? Onze maatschappij kent een diversiteit van mensen in verschillende culturen, gezinssamenstellingen en geloofsovertuigingen.
Al deze mensen hebben eigen gedachten en ideeën over het afscheid en de uitvaart, vaak verbonden door oude tradities en nieuwe rituelen. Het is goed om te kijken naar wat de behoefte hierin is.

De mogelijkheden zijn eindeloos, opbaren thuis, een speciale tekst op de kist, een mooie zelfgemaakte wade. Of juist dé plek met een speciale herinnering.
Een dienst geleidt door een pandit en de uitvaartverzorger?
Al het rouwbloemwerk in dezelfde uitstraling en stijl?
Je persoonlijk afscheidswoord in een video boodschap, om zelf de nabestaande(n) toe te spreken op de uitvaart. Wellicht is er behoefte aan livemuziek of zang bij het afscheid.
Een locatie, rouwbloemwerk en catering kunnen veel invloed hebben op sfeer, gevoel en beleving. 

Budget en verzekeringen​

Elke uitvaart is uniek en persoonlijk. De kosten van een uitvaart hangen sterk af van de wensen. De kosten voor een eenvoudige uitvaart liggen volgens de consumentenbond tussen de € 5.000 en € 8.000. Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie.

Andere zaken spelen ook mee, is er bijvoorbeeld een verzekering?
Hoeveel mensen komen er naar de uitvaart? Zijn er specifieke wensen betreffende locatie of catering? Kies je voor een standaard kist of een gepersonaliseerde? Veel van deze factoren spelen mee in de totale kosten van de uitvaart.

Binnen elk budget is een passende uitvaart mogelijk, laten we kijken naar de wensen en mogelijkheden binnen het budget. Omdat ik als freelance uitvaartverzorger werk kan ik je onafhankelijk informeren over de kosten.

Je kunt altijd bij mij terecht voor een uitvaart, ongeacht of en waar je verzekerd bent. Hierin denk ik graag met je mee.

Er zijn veel misverstanden rond uitvaartverzekeringen, vaak wordt de terechte vraag gesteld of je niet duurder bent en of jezelf de uitvaartondernemer mag kiezen.
Je bent niet verplicht om de diensten te laten uitvoeren door de verzekeraar.

Veel mensen denken dat ze gebonden zijn aan de maatschappij waarbij ze verzekerd zijn. Dit is zeker niet het geval.
Vaak staat op de polis; “bel direct na overlijden” dat hoeft dus niet.
Je bent altijd vrij om een uitvaartondernemer of onderneming te kiezen, één die bij jou past.

Twee soorten verzekeringen

Er bestaan twee soorten verzekeringen: kapitaal of diensten/natura. De kapitaalverzekering keert een bedrag uit, eventueel verhoogd met rente en winst. De diensten/natura-verzekering keert geen geldbedrag uit, maar diensten die met betrekking tot een uitvaart  uitgevoerd worden. Deze worden vergoed aan de uitvaartonderneming die deze diensten verzorgd.

Diensten zijn: bespreken en begeleiden van de uitvaart, een standaard uitvaartkist, verzorging van een overledene, een standaard rouwauto, standaard rouwkaart etc. Vaak moet er bijbetaald worden als men van de standaard diensten afwijkt, ongeacht welke onderneming de uitvaart uitvoert. Deze verzekering kent dus beperktere mogelijkheden.

Handig document om 
alles vast te leggen

Afscheid nemen op een goede manier, het is hartverwarmend wanneer er een passend afscheid wordt verzorgd. Graag wil je dat jouw uitvaart volgens wens verloopt. Aandacht voor Afscheid is een wilsbeschikking. Het is een document om in grote lijnen te noteren wat belangrijk is voor jouw afscheid.
Het vastleggen en bespreken hiervan is vaak toch moeilijk.
Je moet immers nadenken over de dood en je eigen uitvaart. Dit doen we liever niet. In dit document geef jezelf antwoord op vragen die belangrijk zijn en aandacht vragen voor jouw afscheid. Aandacht voor Afscheid kan rust geven en inzicht brengen als het op papier staat. Met aandacht. Aandacht voor Afscheid. Jouw afscheid.

Referenties:

Gecertificeerd Dementievriendelijke Uitvaartverzorger

Afscheid en dementie

Eén op de vijf mensen wordt geconfronteerd met dementie. Dit betekent dat bij uitvaarten steeds vaker een nabestaande met dementie betrokken is.
“Nemen we opa mee naar het afscheid van oma?” is een vraag die regelmatig gesteld wordt wanneer er afscheid genomen moet worden van een partner met dementie.
Regelmatig denken nabestaanden dat het niet mogelijk is, of lastig, om iemand met dementie op één of andere manier deel te laten nemen bij het afscheid of bij de uitvaart. Hierbij spelen angst en schaamte vaak een grote rol en zijn er vragen.
Luisterend naar de wensen en vragen, zoekend naar mogelijkheden, begeleid en ondersteun ik nabestaanden hierin. We kijken op welke manier een nabestaande met dementie persoonlijk afscheid kan nemen en bij de uitvaart aanwezig kan zijn.

Ooit werd ikzelf in een privé situatie geconfronteerd met een afscheid van een nabestaande met dementie. Ik ging toen af op mijn gevoel en ervaring als uitvaartverzorgster. Achteraf voldeed dit niet voor mijzelf. Een aantal vragen bleven onbeantwoord en ik zocht de verdieping met als resultaat dat ik mij in 2018 heb bekwaamd tot dementie vriendelijke uitvaartverzorger en ben ik gecertificeerd, dit in samenwerking met Alzheimer Nederland.
Inmiddels heb ik een aantal uitvaarten met een nabestaande met dementie mogen begeleiden, een intensieve maar dankbare ervaring.

Het is belangrijk om mensen met dementie afscheid te laten nemen. Dat kan een groot verschil maken voor de mens met dementie, voor de familie en voor de verzorgers.